Sport och föreningsliv i Västerås

Västerås har en stark historia av idrott- och föreningsliv i staden. I idrottsliga sammanhang har staden haft framgångsrika lag i många olika idrotter som fotboll och hockey men framförarallt inom bandyn.

Västerås har en stark historia av idrott- och föreningsliv i staden. I idrottsliga sammanhang har staden haft framgångsrika lag i många olika idrotter som fotboll och hockey men framförarallt inom bandyn.


Staden satsar på sitt kultur- idrotts- och föreningsliv och nämnden har fått allt större budget att arbeta med på senare år. Bland annat ökades föreningsstödet med 1,6 miljoner kronor under år 2011. Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden erbjuder olika typer av stöd till stadens olika föreningar. Främst handlar det om ekonomiskt stöd i form av verksamhetsbidrag. Det går dock även att få projektstöd eller hjälp att arrangera olika typer av evenemang. Det kan då handla om sponsring och stöd för föreningar och organisationer i samband med olika arrangemang. Det är ofta hjälp med tryckproduktion eller stöd i andra medier. Det viktigaste kriteriet man måste uppfylla för att vara berättigad till de olika typerna av stöd är att det finns en tydlig anknytning till Västerås. För idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamheter gäller det att vara med i Riksidrottsförbundet för att kunna få bidrag från staden.


I Västerås finns över 500 olika registrerade föreningar med diverse inriktningar. Idrottsföreningar, sociala föreningar med olika inriktningar, fritidsföreningar, kulturföreningar, pensionärsföreningar, studieföreningar och föreningar för funktionshindrade.


Västerås största och mest kända förening är VSK, Västerås sportklubb. VSK är en anrik förening som grundades redan år 1904. Imponerande är att en av frontfigurerna vid grundandet av föreningen var då 17-årige ungdomen Krispin Svärd. Föreningen är stor och har många olika sektioner. Den mest kända sektionen är bandy, där herrarnas A-lag ständigt är med i toppen av Elitserien. VSK Bandy är landets mest framgångsrika bandyförening genom tiderna. De har spelat 35 SM-finaler och vunnit 18 guld. Laget kallas ofta för ”Mesta mästarna” i folkmun, då ingen annan klubb har vunnit SM-guld lika många gånger.


VSK Bandys ungdomssektion är mycket stor och bedriver en verksamhet med över 400 aktiva barn och ungdomar i olika åldrar, vilket är väldigt mycket för en så pass liten sport som bandy.


Efter bandy kommer fotbollen i staden. VSK fotbolls A-lag ligger för närvarande division 1 norra men har åkt jojo mellan division ett och superettan de senaste säsongerna. Laget har även gjort fyra säsonger i Allsvenskan, varav den senaste 1997. Laget har genom åren haft flera profiler, som bland andra Daniel Majstorovic, Pontus Kåmark och Fredrik Stenman.


Varje sommar går Aroscupen av stapeln i staden. Aroscupen är en stor ungdomsturnering i fotboll och en av Sveriges största. Över 400 ungdomslag deltar varje år och så många som 8000 unga flickor och pojkar brukar delta i turneringen.


VSKs hockeysektion startade redan år 1924 och var den första klubb som tog upp ishockey som verksamhet utanför storstäderna. Det fanns då bara ett tiotal klubbar som spelade hockey och Västerås sportklubb blev därför en storklubb inom sporten under 20-talet. Nu för tiden går stadens hockeyklubb under namnet Västerås IK Hockeyklubb. Herrlaget spelar i den nästa högsta divisionen, Allsvenskan.


VSK har haft många olika sektioner utöver de stora sporterna men idag finns bara bandy, fotboll och bowling kvar. De andra sektionerna ombildades under slutet av 80-talet till specialklubbar för att de skulle kunna bedriva sin egen verksamhet på bästa sätt. De är dock en del av vad som kallas VSK idrottsallians.


I Västerås finns många arenor och idrottsanläggningar av hög standard. Det största området för idrottsutövning är Rocklundaområdet som ligger ett par kilometer norr om stadens centrum. Här finns möjligheter att utöva de flesta sporter, både inomhus och utomhus. Vid Rocklunda samlas barn och ungdomar, skolorna har idrottslära och elitlagen spelar spännande matcher. Det arrangeras varje år olika turneringar och tävlingar i alla möjliga olika sporter vid området. Ibland gästas även arenorna av kända artister eller mässor. Dessutom har nästan varje stadsdel i staden sin egen idrottsplats och gymnastiksal eller idrottshall.