• Evenemang idag
Söndag
5
April 2020
Västerås Domkyrka Västerås

J.S. Bach Matteuspassionen

Det räcker att titta på manuskriptet till Matteuspassionen för att inse storheten av verket!
Den vackra pikturen, elegant och flyhänt notation möter blicken när vi ser partituret signerat den drygt fyrtioårige Johann Sebastian Bach. När sedan dessa blad av musik ges liv blir det uppenbart att mirakulös musik är skapad. Det är nog få sakrala verk som fått den centrala plats i musikhistoriens kanon som Matteuspassionen, eller Passio Domini Nostri J. C. Secundum Evangelistam Matthaeum Poesia per Dominum Henrici alias Picander dictus Musica di G. S. Bach Prima Parte som det står på titelsidan. Här talar tonsättaren om att texten är hämtad ur evangelisten Matteus passionsberättelse men att även diktaren Henrici, kallad Picander, finns med som librettist.
Den senare är författaren till de många fantastiska arior och duetter som är så kännetecknande för verket. Proportionerna för detta passionsverk, som föregåtts av Johannespassionen, tar helt nya mått. Dubbla körer, koralkör, dubbla orkestrar och ett stort antal solister är den besättning som verket kräver som tillsammans med mängden musik utgör Bachs absoluta magnum opus.
Det är inte svårt att förstå den från Bachstaden Leipzig nyligen återvändande ärkebiskopen Nathan Söderbloms ord. ”Johann Sebastian Bach är den femte evangelisten. Gån ut och förkunnen honom!”

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
I siffror

261 st

har besökt evenemanget på Västerås.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Västerås Domkyrka). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. J.S. Bach Matteuspassionen, Västerås Domkyrka

POPULÄRT I Västerås JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Västerås.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Västerås. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Juni