• Evenemang idag
Lördag
14
December 2019
Västerås Domkyrka Västerås

Luciahögtid

Cantores aspiranter Cantores Mariae Vocalis Mariae Västerås domkyrkas gosskör Västerås domkyrkas motettkör Mariakören Eva-Marie Hopstadius, Joakim Olsson Kruse, Johan Hammarström, dirigenter Sedan flera år inbjuder domkyrkans körer till en traditionell och stämningsfull luciahögtid i kyrkan på luciakvällen.
Den mörklagda domkyrkan lyses enbart upp av de levande ljusen från luciatåget.
Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra.
Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa följde den julianska kalendern, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska länderna som är namngiven efter ett helgon. Luciafirande och besläktade traditioner har genomgått en utveckling genom århundradena; omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige.
Den moderna svenska luciatraditionen har troligen ett starkare ursprung i Västsverige och därifrån har den spritt sig över hela Sverige.
OBS! Åldersgräns 6 år.
www.svenskakyrkan.se
Tider
Insläppstid: 17:00
Spellängd: 1 h

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
I siffror

858 st

har besökt evenemanget på Västerås.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Västerås Domkyrka). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Luciahögtid, Västerås Domkyrka

POPULÄRT I Västerås JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Västerås.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Västerås. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Augusti