• Evenemang idag
Söndag
11
Mars 2018
Domkyrkomusiken i Västerås Västerås

Evensong

Ensemble ur Mariakören, Västerås
Johannes Skoog orgel
Joakim Olsson Kruse dirigent

Caroline Kyhlbäck liturg

Repertoar
Healey Willan: Magnificat & Nunc dimittis
John Goss: Psaltarpsalm 107
Nils Erikson: Jag är livets bröd

Mariakören framför idag Willans sättning i Ess-dur av Marias och Symeons lovsånger från 1912, som tillsammans med ett Te Deum bildar en vacker enhet. I samma period skrevs även ett Jubilate Deo i samma tonart, som tyvärr är försvunnet. Ett fragment av ett Benedictus, också i Ess-dur, visar att Willan under 1912 hade ”stora planer”.
Skånebaserade kompositören Nils Erikson har flera gånger komponerat musik för Mariakören, som både fallit kören i smak och fångat upp dess särskilda klangmöjligheter. I motetten Jag är livets bröd kombinerar Erikson sina egna kännetecken med s.k anglican chant, där kören reciterar texten på långa harmonier – ett kompositionssätt som Goss också använder i sin psaltarpsalm.
Evensongen har sina rötter i den anglikanska kyrkan, och består av de två tidebönerna vesper och completorium. Dessa har sina egna s k nytestamentliga lovsånger; till vespern hör Magnificat, Marias lovsång och till completoriet hör Nunc dimittis, Symeons lovsång. Med Maria tackar vi för dagen vi fått och med Symeon ber vi om Guds beskydd under natten som kommer.
I evensongen får orden och musiken berika varandra och föra oss närmare Gud, som verkar genom allt och finns i allt. I växelsångsbönerna ber vi om Guds närvaro och delaktighet i vårt eget, samhällets och världens liv.

Fri entré • Insamling till domkyrkans musikverksamhet vid utgångarna.
• Nu kan du även swisha ditt bidrag till domkyrkans musikverksamhet
• mottagare 123 343 10 79
• Betalningsmottagare är Svenska kyrkan Västerås (Västerås pastorat)

I siffror

23 st

har besökt evenemanget på Västerås.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Domkyrkomusiken i Västerås). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Evensong, Domkyrkomusiken i Västerås

POPULÄRT I Västerås JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Västerås.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Västerås. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Mars