• Evenemang idag
Söndag
9
April 2017
Domkyrkomusiken i Västerås Västerås

Markuspassionen

Mariakören
Solister från Mälardalens högskola, avdelningen för musik
Stockholms Bachsällskap

Joakim Olsson Kruse, dirigent

Repertoar
Johann Sebastian Bach Markuspassionen BWV 247

Det är känt att Johann Sebastian Bach komponerade fyra passioner men att endast två finns bevarade – Johannespassionen och den monumentala Matteuspassionen. Av hans Lukaspassion finns varken text eller musik bevarad, och forskarna debatterar om den alls komponerats. Men med tanke på Bachs förkärlek till kompletta cykler, torde en Lukaspassion också ha sett dagens ljus.
Till Markuspassionen, framförd 1731, trycktes texten i ett separat häfte och är därför känd. Verket tillkom under en mycket ansträngd arbetsperiod, då Bach inte hade möjlighet att komponera en helt ny omfattande passionsmusik. Man vet att han baserade Markuspassionen på bl a begravningskantaten Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl samt att två körsatser senare användes i Juloratoriet. Det betyder att passionen till stora delar kan rekonstrueras med Bachs egen musik.
Barockens kompositörer använde sig ofta och gärna av lån från kollegor, ibland ett tema eller melodifragment, men ibland en aria eller körsats. Tekniken kallas pasticcio, att sammanföra eller klistra ihop, som i engelskans paste eller svenskans pastej. Detta sågs som en hedersbetygelse – man visade sin respekt och uppskattning för kollegan och dennes verk. Man vet att Bach flertalet gånger framförde en Markuspassion av sin samtida och mycket berömde komponistkollega Reinhard Keiser (1674-1739). Denne hade dessutom varit elev vid Thomasskolan, vars kör Bach ledde. Kanske förekom delar av Keisers musik även i Bachs passion, varför i kvällens rekonstruktion recitativ och mindre körer är av Keisers hand.

I samarbete med Mälardalens högskola, avdelningen för musik

I siffror

38 st

ska gå på detta evenemang (källa: Facebook)

91 st

har besökt evenemanget på Västerås.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Domkyrkomusiken i Västerås). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Markuspassionen, Domkyrkomusiken i Västerås

POPULÄRT I Västerås JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Västerås.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Västerås. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

December